Hizmet ve Çözümlerimiz

Anatolia Garden; yaşanabilir ve estetik mekanlar oluşturmak amacıyla tasarım,modelleme, proje, bahçe bakım, otomatik sulama sistemi, drenaj sistemi, aydınlatma gibi ihtiyaç duyulan alanlarda hizmet vermeyi amaçlamaktadır.

Broşür indir

Peyzaj Tasarım / Projelendirme

Devam oku...

3D Modelleme

Devam oku...

Yapısal Uygulama

Devam oku...

Bitkisel Uygulama

Devam oku...

Otomatik Sulama Sistemleri

Devam oku...

Drenaj Sistemleri

Devam oku...

Çim Uygulama

Devam oku...

Periyodik Bahçe Bakımı

Devam oku...

Aydınlatma Sistemleri

Devam oku...

Çim Uygulama


Yeşil alanlar içerisinde bakımın en önemli olduğu kısımlar çim alanlardır. Çim alanların bakımında yapılması gerekli işlemler:

Çim biçimi; Çim bitkileri düzenli biçilerek mevsimine göre uygun kısalığa getirilmelidir. Düzensiz biçilen çim hastalıklara karşı daha davetkardır. Alt dokuları ve toprak tabakası kurumayacağı için toprak tabakasında yosunlaşma ve çim bitkilerin alt aksamında da sararma olacaktır. Bu durum zamanla çim bitkilerinin ölmesine neden olacaktır. Bu sebeple çim bitkileri ilkbahara girerken max 3 cm, yaz aylarında da max 5-6 cm boyunda olacak şekilde kısaltılmalıdır.

       

Çim Havalandırma; Çim bitkileri sürekli sulama, biçim sonucu dökülen çim artıkları ve iklimsel nedenler, aşırı sıkılaşma neticesinde çim aralarında sararmalar olur. Bu sararmaların giderilmesi amacıyla havalandırma makinesi veya havalandırma tırmıkları ile çim alanlar tırmıklanarak çim bitkileri aralarındaki çim ölü tabakası alınmış olur. Bu sayede çim bitkilerinin araları açılarak hava ve güneş ışığı almaları neticesinde sağlıklı çim alanlar oluşmuş olacaktır.

Tabaka Kırımı; Çim alan yüzeyi sulama, basım vb. gibi nedenlerle tabakalaşma yapar. Tabakalaşma da yosunlaşma, kaymak tabakası yaparak toprak üst yüzeyi geçirimsiz bir hal alır. Bu şekilde geçirgenliğini kaybeden üst toprak yüzeyi çim bitkilerini sıkar, suyu alt tabakaya geçirmez. Yosunlaşmada mevcut çim bitkilerine zarar verir. Bu tabakalaşmaya kırmak çim bitkileri için hayati önem taşır. Tabaka kırımı alanın üzerinden şiş veya şişli silindirle geçilerek yapılır. Tabaka kırımından sonra ise kumlama yapılır.

        

Kumlama: Tabaka kırımından sonra alan içerisinde oluşan delikler mil ya da dişli dere kumu serilerek doldurulur. Bu işlem sonucunda geçirgenliği ve havalanması üst düzeyde bir toprak tabakası oluşmuş olur. Geçirgenliği ve havalanması üst düzeyde olan bir toprak bitkilerin su ve besin ihtiyacının en iyi derece karşılandığı bir yaşam ortamı olur.

        

Yabancı Ot Kontrolü; Çim alanlar içerisinde doğal ya da taşınma yoluyla gelen tohumlar büyüyerek çim alan içerisinde mevcut çim bitkilerinin homojenliğini bozar ya da mevcut alanın doğal türleri oldukları için büyüme hızları daha hızlı olduğu için alanı kaplarlar. Bunun neticesinde de çim bitkilerinin ölümüne, alanın homojenliğinin bozulması neden olurlar. Peyzaj Bakımlarında yabani ot kontrolü neredeyse en önemli konulardan biridir. Yabani ot kontrolü mekanik ya da kimyasal yollarla yapılabilir. Fiziksel yolla yabani ot kontrolü yılın her mevsimi yapılabilir. Ancak kimyasal yöntem kullanılacak ilacın türüne göre farklı sıcaklık dereceleri isterler.

        

Gübreleme; Çim bitkilerinin yaşaması ve verimliliği alana uygulanacak gübreleme programı ile mümkündür. Her mevsim alana uygulanacak farklı bir gübreleme ya da her toprak yapısına uygulanacak gübre içeriği farklı olmaktadır. Örneğin bazik toprağın alkalikliğini düzeltmek amacıyla asidik gübre takviyesi yapılmalıdır. Yine kış aylarında uygulanacak gübrelemelerde fosforu yüksek gübreler, ilk bahar kullanılan gübrelerde azot miktarı yüksek gübreler kullanılmalıdır. Bu gübrelemelerle alakalı alanın keşfini yapan konusunda uzman peyzaj mimarlarına danışınız.

İlaçlama; Çim bitkileri mevsimsel olarak farklı farklı hastalıklara yakalanabilirler. Buna etken aşırı sulama, alanda nemli hava çökmesi, kar yağışının alan üzerinde fazla kalması ve bitkilerin fazla besinsiz kalmasıdır. Yaz aylarında ya da havaların birden ısınmasıyla çim bitkilerinde kök çürüklüğü, fusarium vb. gibi hastalıklar oluşabilir. Yeni çimlenen çim bitkilerinde de kök boğazı çürüklüğü olabilir. Bu hastalıkları önlemek için hastalık doğru teşhis edilmeli ve doğru ilaçlama yapılmalıdır. Bu ilaçlamalar hastalığı durdurur. Hasta olup hastalığın durduğu ancak ölümlerin olduğu alandan tekrar çim çıkması için çim tamiratı yapılması gerekmektedir. Nem zararından dolayı oluşan mantari hastalıklar neticesinde boşalan alanlar baharla birlikte tekrar kendisini doldurabilir. Çim alanlarda oluşan diğer zararlılar danaburnu ve toprak altı kurtlarıdır. Yine doğru teşhis ve doğru ilaçlama yöntemleri ile bu zararlılardan kurtulmuş olunur. Çim alanlarımız için ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında ayda bir ilaçlama yapılması çim sağlığı için gereklidir.

Sulama; Çim bitkilerinin yaşaması ve verimliliği için en önemli faktörlerden biridir. Mevsime ve alanın geçirgenliğine göre alan ile ilgili sulama programı yapılmalıdır. Alan için sulama ne az ne de çok olmamalıdır. Az su verimliliği düşüreceği gibi çok su da alanda birikme yapacak bu şekilde alan içerisinde drenaj problemi oluşacaktır. Bu da hastalıklara davetiye çıkaracaktır. Aşırı su bitkilerin çürümesine neden olacaktır.

Çim Alan Tamiratı; Çim alanlar ne kadar düzgün bakılırsa seyrelme veya kısmi ölümler olabilir. Bunun neticesinde hem alanın çim kalitesini artırmak hem de daha sık bir doku elde etmek için çim tamamlaması yapılmalıdır. Bu işlem yukarıda sayılan tabaka kırımı, kumlama, havalandırma işleminden sonra birim m2 hesabı yapılarak alana çim tohumunun atılması ve daha sonra kapak toprağı ile kapatılıp sulanmasından ibarettir. Bu işlem çim tohumunu uygun çimlenme aralığı olan ilkbahar ve sonbahar aylarında yapılmalıdır.

Toprak Islahı Toprakta İstenen Özellikler; Toprak ıslahı organik ve inorganik materyalle yapılabilir. Toprak havadar, geçirgen, gözenekli olmalıdır. Bu özellik toprakta olursa kök gelişimi güzel olur ve bu şekilde sağlıklı bitkiler olur. Bu özellik toprak içerisinde doğal drenaj olmasına sebep olur.

–Su Tutma Kapasitesinin Yüksek Olması; Bitkinin yetiştiği ortamda nem sürekliliği olur ve bu suyun kökler aracılığıyla kullanır.

-Katyon Değişim Kapasitesinin Yüksek Olması;

-Tuzluluk Olmamalı;

-Ph Uygun Olmalı;

-Hastalık ve Zararlı Etmeni Olmamalı.


Serpme Çim Uygulaması

Tohumla Çim Alan Tesisi Çim alanların kurulmasında seçilecek olan çim türleri ve ekim zamanı büyük önem taşımaktadır. Tohum ekimi oldukça basit olmasına rağmen çim alanların kurulmasında seçilecek olan çim türleri ve ekim zamanı büyük önem taşımaktadır. Tohumla uygulama çok basit bir işlem olmasına rağmen, düzgün ve titiz yapılmazsa ekimden önce yapılan birçok işlem boşa gidebilir.

     

Uygulama; Alt yapısı hazırlanan (sulama, drenaj, nebati toprak dolguları) alan artık çim tohumu uygulaması için hazırdır. Çim tohumları çok küçük oldukları için tohum yatağının hazırlanmasında ve ekimde gereken özen gösterilmelidir. Bu amaçla çim yatağı 10 cm derinliğe kadar milli toprak ve yeterince organik madde içeren malzeme ile karıştırılarak hazırlanmalıdır. Tohum atılmadan önce çim başlangıç gübreleri veya çim taban gübrelerinin kullanılması da çim tohumlarının çimlenme sonrası sağlıklı beslenmeleri için uygun olacaktır. Ayrıca çim tohumu toz mantar ve toprak altı zararlıları ile karıştırılıp atılması da çimlenen çim bitkilerinin mantari hastalıklardan ve karınca gibi bir kısım canlıların tohumları taşımalarına engel olacaktır. Elle veya makine ile yapılan ekimden önce silindir veya tokmak kullanılarak alan çok fazla olmamak kaydıyla sıkıştırılmalıdır. Tohum atıldıktan sonra 1 cm kalınlığında kapak toprağı atılarak alan tekrar silindirlenmelidir. Bu uygulamalardan sonra alanın düzgün sulanması neticesinde mevsimsel sıcaklıklar ve kullanılan çim tohumu türüne göre bir hafta ile bir ay içerisinde çimlenme ve kendini göstermeye başlayacaktır. Çim sağlığı ve çimlenme alanın düzenli sulanması ile mümkündür.


Hazır Çim Uygulaması

Belirli bir üretim sahası içerisinde yetiştirilen, çimlenmesi ve gelişimi sağlanan çim bitkilerinden oluşan dokunun uygun şartlara ulaştığında özel makineleri sayesinde kesilerek çim alan tesisi yapılacak alana rulo halde getirilip, alana uygulanarak alanın çimlendirilmesi işlemidir. Hazır çim alınırken aynı bölge şartlarına sahip olması, uygulayacağımız alana uyumlu olması gerekmektedir.

-Hazır çim ekme çime göre; günübirlik uygulama ve görsellik tamamlama yapar.

    

-Yabani otlardan arındırılmıştır.

    

-Başlangıçta tohumlu uygulamaya göre basıma daha dayanıklı ve sağlıklıdır.

    

-Daha erken sık bir doku oluşturur ve alana daha sık kaynar.

    

Başlangıç maliyeti yüksek gibi gözükse de daha sonraki bakım maliyeti düşünüldüğünde daha uygun maliyetlidir. Tohumla uygulamada olduğu gibi alan hazırlığı tamamlanıp silindirle sıkıştırılan alana rulolar halinde getirilen çim ruloları, alana aralarında boşluk kalmayacak şekilde öpüştürerek alana serilir. Serim işlemi yapılan alan sulanarak silindirlenir. Bazı uygulamalarda mevsimsel durumlara göre rulolar arasına mil ya da toprak serilerek ruloların toprak ile birleşim noktalarından hava almasını engellemek gerekmektedir. Hazır çim uygulamasından sonra alanın bol sulanması da bu sebepledir. Alanın bol su ile sulanması ruloların alttan hava almasını engelleyeceği için tutmama ya da kuruma minimuma iner.

Doğal tasarım doğa ile yaşarım